Diety

Dieta Montignac wychodzi z założenia, że nie ilość, ale jakość produktów sprzyja tyciu

Co zrobić, żeby schudnąć? Specjaliści podsuwają różne sposoby. Jednym z nich jest dieta Montignac. Z nią odchudzanie jest naprawdę skuteczne. Przekonały się o tym miliony ludzi, którzy w ciągu 20 lat od momentu opracowania tego planu żywieniowego przez Michaela Montignaca, postanowili wypróbować jego porady żywieniowe.

Dieta została opracowana dla osób chorych na cukrzycę albo nią zagrożonych. Doktor Montignac badał wpływ jedzenia na zdrowie ludzkie, efekty leczenia. W swoich badaniach opierał się na dokonaniach naukowca P. A. Cargo oraz tablicy D. Jenkinsa. Dieta Montignaca opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, których spożycie nie powoduje skoku stężenia glukozy i nie obciąża trzustki.

Montignac przetestował założenia na sobie - miał nadwagę i dzięki diecie schudł 15 kg w trzy miesiące, nie przykładając większej wagi do bilansu energetycznego czy liczenia kalorii. Francuz postanowił więc zgłębiać dalej tematykę wpływu odżywiania na zdrowie. Szczególną uwagę przywiązywał do tabelki produktów z indeksem glikemicznym opracowanej przez Davida Jenkinsa.

W 1987 roku ukazała się pierwsza książka Montignaca, w której opisał, jak należy jeść produkty, jak komponować posiłki. W publikacji zamieścił wykaz artykułów z ich indeksem, który wskazuje, o ile podniesie się stężenie glukozy po ich zjedzeniu. Z czasem dieta Montignac stała się bardzo popularna.